Monday, December 28, 2009

Congratz My Bro..


Walawei..Holla sahabat-sahabat sume..dah lame plak ase nye tak buat entri baru..

kali ni entri nak cite pasal event yang berlaku pada hujung minggu lalu..

Abg ku kawen lagi..eh silap,abg aku bertunang daa..n majlis nya telah berlangsung di umah

bakal akak ipar aku kat Bukit Subang..

Tapi sebelum bertolak ke sane..ade sket2 kenduri kat umah aku..huhu..

disini antara aturcara majlis laa..

10.00 a.m -
Kenduri doa selamat & tahlil
12.00 p.m -
Bertolak ke Bukit Subang
1.00 p.m -
Tiba di Bukit Subang & majlis makan-makan
2.00 p.m -
Upacara pantun-memantun yakni orang tua nye hal merisik n meminang..
3.30 p.m -
Upacara tamat & pulang ke Putrajaya

Alhamdulillah laa semua nya berjalan ngan lancar..dan abg aku pon tersenyum gumbira,x sabaw da nak kawen agaknye..haha

InsyaAllah majlis kenduri & akad nikah akan berlangsung tahun depan..tak lame dh asenye..

Aku pon ase cam tak sabaw gaks nak jdik adik ipar,wahaha..excited plak seyh,1st dalam family aku yg akan berkahwin adelah abg aku..n WHO Will Be The Next????hik3~

Mak ku berkata "Kumpul duit banyak-banyak,pasni kamu laa plak nak kawen Wan.."

dalam hati aku berkate.. "kalo boleh esok jugak Wan nak kawen mak"..hihi..

Ni antara gambaw-gambaw pade majlis tersebut..check diz out!

Hantaran pihak lelaki

Hantaran pihak perempuan



Bakal akak ipar bersame Mak,akak,opah n sepupu aku..

Majlis di Putrajaya

Mcm perarakan hari kemerdekaan jah,hik3~

Upacara membalas pantun sambil merisik..huhu~

My bro n tunangnye n my parents wit opah in da house

Adik-beradikku bersame bakal ipar..uhuk3~

wit sepupu sepapatku..huk3~

Selamat bertunang aku ucapkan pada abang aku..semoga berkekalan smpai ke jinjang pelamin..

Buatkan aku pon bersemangat laa plak nak kawen,wahaha..Aku dah belajaw laa sikit care-care nak minang anak dare org..dh leh laa kowt aku nak minang anak dara orang pasni,huhu..Siapakah calon nye..jeng..jeng..jeng..

oklaa..tu saje utk entri kali ni ya..

salam..

3 days to go..2010..

Saturday, December 19, 2009

Nobody's Perfect..

Salam kepada semua..Salam Maal Hijrah kepada semua pembaca blog ni..Mulakan Tahun baru ini dengan amal dan tingkatkan keimanan padanya..

Entri kali ni juz nak kongsikan sumthing ngan korang-korang yang baru nak berniaga..ato pon bru je stat berbisnes..even kecik mne pon bisnes kte..start small n think big..got it?

Tapi setiap bisnes ade risiko tersendiri..Umpama roda..kite takkan selalu di atas..kdg-kdg kite akan dibawah,sumtime kte akan jatuh..Kite takkan berjaya kalo apabila kite jatuh dan kite tak bangun semula..Usaha+tawakal=kejayaan..

Di sini..ingin dikongsikan sket tentang 10 KESILAPAN UTAMA DALAM PERNIAGAAN KECIL..

Jom lihat ape kesilapan yang mungkin kite sendiri tak tahu dan pikir-pikirkan..

1. Terlalu yakin dengan sesuatu idea dan taksub dengannya.
Jangan terlalu yakin dengan satu idea saha
ja.Ingat, idea adalah matawang kepada usahawan.Pelbagaikan idea dan lihat yang mana berupaya memberi ganjaran dan kejayaan kepada korang.

2. Tiada Pela
n PemasaranPelan
Pemasaran boleh memberikan per
hatian yang korang perlukan kepada pihak sasaran. Ia menjadi daya tarikan pelanggan terhadap bisnes korang! Terdapat lebih dari 25 cara untuk memasarkan perniagaan korang dengan kos yang rendah ataupun tanpa melibatkan sebarang kos. Perlaksanaan pelan pemasaran secara berkesan, cekap, konsisten dan penuh bergaya dapat menjimatkan kos panggilan.

3. Tidak menge
nali pelanggan anda
Perubahan pada citarasa pelanggan dan juga produk serta perkhidma
tan pesaing akan mempengaruhi perniagaan korang, kecuali jika korang kenal pelanggan secara dekat, tahu kehendak mereka pada masa kini dan masa hadapan, tahu corak pembelian mereka dan tahu bagaimana untuk membantu mereka walaupun korang tidak mempunyai produk atapun perkhidmatan tersebut.

4. Tidak peka
dengan kedudukan aliran tunai syarikat
Walaupun korang mempunyai prod
uk yang paling terbaik, pelanggan mungkin tidak akan membelinya dalam tempoh waktu yang korang fikirkan. Oleh itu kedudukan aliran tunai yang mantap penting untuk menampung diri dan syarikat korang dalam tempoh tersebut.

5. Tidak peduli tentang kakitangan

Salah satu cabaran yang paling sukar bagi seorang usahawan atau p
emilik perniagaan ialah untuk memberi motivasi, bimbingan dan mengurus pekerja. Tanpa kesabaran, kesungguhan dan kemahiran, masalah tersebut akan menjadi lebih teruk. Moral dan produktiviti pekerja serta keuntungan syarikat boleh musnah dengan segera!

6. Keliru tentan
g kemungkinan dengan realiti
Usahawan yang
berjaya hidup di dalam dunia yang penuh dengan kemungkinan tetapi mereka berbelanja dalam dunia realiti.

7. Tiada pelan penjualan.
Tanpa pelan penjualan, maka tidak ada c
ara untuk mengukur perkembangan kewangan dan kemajuan perniagaan anda. Anda memerlukan plan yang realistik untuk melihat dari mana, bagaimana, bila dan siapa yang membawa masuk jualan.

8. Penyendiri
Korang mungkin tahu kesemunya tetap
i korang tidak boleh melakukanya seorang diri dan berkembang pada masa yang sama. Korang perlukan kakitangan untuk mengagihkan tanggungjawab kepada mereka.

9. Tiada 'Mastermind'
Korang perlukan satu lembaga penasihat ataupun seorang mentor!
Bagi mereka yang mempunyai pernigaan yang kecil , ini mungkin tidak masuk akal. Lembaga penasihat ini mungkin terdiri dari anggota keluarga atau sahabat yang korang percayai.Jadikan mereka Ahli Lembaga Pengarah,kaji pelan dan keputusan perniagaan bersama mereka. Adalah sangat kritikal untuk mempunyai seseorang yang boleh memberikan idea dan pandangan yang objektif.

10. Berputus Asa

Kebanyakkan usahawan yang berjaya pernah mengalami kegagalan. Oleh itu, sekiranya korang gagal, biarkan kegagalan itu. Bangun dan belajar dari kesilapan dan kegagalan lalu. Jangan berputus asa dan menderita.



Ini laa antara info utk dikongsikan bersame..so,hope korang dapat sket info ya..hope diz info bergune utk korang..


cred to:.bizcom.net.my



Tuesday, December 15, 2009

Bisnes oh bisnes..



Holla sahabat-sahabat semua..

entri kali ni den nak berubah laa dah..malas nak tulih sgt soal hati n perasaan ni..nyampah,huhu..
kali ni nk sembang-sembang pasal bisnes sikit laa..
nak kasik info sket pasal bisnes..How to start up your own biz?

'Semua yang anda ingin tahu' ini merupakan satu editorial yang berfaedah yang memberi satu senarai 'sebelum anda bermula' yang baik. Senarai ini berguna untuk mereka yang serius untuk memulakan perniagaan sendiri.Memula dan mengurus perniagaan memerlukan motivasi, keinginan dan bakat. Ia juga memerlukan kajian dan perancangan yang rapi.Seperti permainan catur, kejayaan di dalam perniagaan bermula dengan langkah yang tegas dan tepat. Walaupun kesalahan yang dilakukan di peringkat permulaan berniagan tidak begitu menjejaskan perniagaan, tetapi ia memerlukan kemahiran, disiplin dan usaha gigih untuk mendapatkan semula peluang tersebut.Untuk berjaya, cari dan nilai matlamat perniagaan dan juga diri anda.Gunakan maklumat ini untuk merangka pelan perniagaan secara menyeluruh yang dapat membantu anda mencapai matlamat tersebut.Proses untuk merancang pelan perniagaan akan membantu anda untuk berfikir mengenai isu-isu penting yang belum anda pertimbangkan. Perancangan anda akan menjadi alat dan buku panduan yang berharga untuk anda berusaha mencari sumber pembiayaan.Ia juga berfungsi sebagai pengukur kejayaan perniagaan anda.

So..Let's check diz out..

1. Baru Bermula

Sebelum bermula, senaraikan sebab-sebab korang mahu memulakan perniagaan. Sebahagian daripadanya ialah :

· Anda ingin menjadi seorang majikan
-korang tak kan taknak jdik bos kowt..impian semua orang..

· Anda inginkan kebebasan kewangan
-
hurmm..nak harapkan gaji hujung bulan je..abiskan camtu je bayar hutang keliling pinggang..

· Anda inginkan kebebasan kreativiti
-itu company aku yang punya..ikut suka aku laa nk buat cmne..hihi

· Anda ingin menggunakan sepenuhnya kemahiran dan pengetahuan yang ada
-
insyaAllah..berbakti pada bangsa,agama n negara..

2. Menentukan perniagaan yang 'sesuai untuk anda'. Tanya diri anda :

· Apa yang saya buat di masa lapang?
-merehat kan minda n merahatkan badan..no life at all..

· Apakah kemahiran teknikal yang telah saya pelajari atau perolehi?
-macam-macam skill kowt..all about cars n customer service..

· Apa pendapat orang lain tentang kebolehan saya?
-
ntah..xde plak org len kate pape..ok je kowt aku buat keje..hohoho

· Bolehkah saya mendapat sokongan dari keluarga ?
-
of course lor..mak da bg green light kowt..'ikot lah wan,yang pasti buat betol-betol'..'da ckup dwit nnt mak carikan calon utk wan' =)

· Berapa banyak masa yang saya ada untuk mengusahakan perniagaan saya?
-
byk sgt kowt mase ni ade..tak baik buangkan mase ni..

· Adakah saya mempunyai hobi atau minat yang boleh dipasarkan?
-
insyaAllah ade yg minat ngan hobi aku ni..bleh buat marketing banyak-banyak..huhu

3. Kenalpasti 'niche' perniagaan anda. Jalankan kajian yang perlu untuk menjawab soalan-soalan ini:

· Apakah jenis perniagaan yang saya minati?
-mayb a business in services..lot of services to provide

· Apakah khidmat atau produk yang saya akan pasarkan?
-
technology kowt..

· Adakah idea saya praktikal dan bolehkah ia menepati kehendak/ keperluan?
-
insyaAllah..dunia da semakin moden kn..

· Siapakah pesaing saya?
-
ramai pesaing..but kene optimis n think positive sket..use ur brain..

· Apakah kelebihan perniagaan saya berbanding dengan perniagaan sedia ada?
-
quality n service

· Bolehkah saya memberikan khidmat yang berkualiti tinggi?
-
insyaAllah..customer is alwaiz rite..

· Bolehkah saya mewujudkan permintaan terhadap perniagaan saya?
-
in da future..

4. Buat senarai 'pra-perniagaan'.Anda perlu menjawab soalan-soalan ini:

· Apakah kemahiran dan pengalaman yang boleh saya sumbangkan kepada perniagaan ini?
-
i give all my strength n my ideas..

· Bagaimana kedudukan saya di sisi undang-undang?
-
i'm clean..x bt jenayah lg kowt..huhu

· Bagaimana rekod perniagaan akan dikendalikan?
-mesti laa kene organised sket..bg secretary bt kn,hihi..

· Apakah jenis perlindungan insuran yang diperlukan?
-
aku ade insuran nyawa dh..

· Apakah peralatan atau bekalan yang diperlukan?
-bekalan dunia akhirat..huhu

· Apakah imbuhan untuk diri saya?
-
lot of things..

· Apakah sumber yang saya perlukan?
-
survey n financial..

· Di manakah premis perniagaan saya?
-
masih dalam survey lg..

· Apakah nama perniagaan saya?
-ARD GlobalTech-

Soalan-soalan kat atas ini akan membantu korang untuk membuat rancangan perniagaan lebih fokus dan menyeluruh yang boleh berfungsi sebagai 'blueprint'. Ia akan memberi butiran terperinci bagaimana peniagaan akan dijalankan dan diuruskan.Rancangan perniagaan merupakan asas penting untuk memulakan perniagaan. Setelah korang menyiapkan rancangan tersebut, semak dengan kawan dan rakan perniagaan. Apabila korang berpuas hati dengan isi dan strukturnya, buatlah temujanji dengan pegawai bank untuk semakan dan perbincangan lanjut. Rancangan perniagaan adalah dokumen fleksibel dan perlu berubah apabila perniagaan anda berkembang.

So,aku juz nk share je ttg sume ni ngan korang sume..it's a good info..hope dapat memberi manfaat ea..

RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL..uhuk3~

cred to::. bizcom.net.my

Thursday, December 10, 2009

Hati Ini Telah Dilukai



Semalaman terkenangkan dirimu..

Mengalir airmata ku membasahi pipi..

Mengapa kau sanggup meninggalkan diriku..

sedangkan kau tahu perasaan ini..

Kau berjanji AKULAH KEKASIHMU..

sanggup ku singkirkan semua cinta yang lalu..

Tidak ku duga ini akan terjadi..

Kata perpisahan yang kau pinta..

Biarkanlah..

Biarkan aku hidup sendirian..

tak inginku mengenangkan kisah lama..

Biarkanlah...

Biarkan aku hidup sendirian..

Kerana HATI INI TELAH DILUKAI..


only you..

Tuesday, December 8, 2009

Sia-sia Ku Rasakan..

Salam kepada semua pembaca blog ni..

rasa nak update blog kali ni walaupun aku ni bukan kaki blogging ngat..biase-biase jah..

tapi alang-alang dah ade blog,pe lg nk di buat..teroskan lah meluahkan hati..huhu

update kali ni nak cite sikit pasal kenangan yang lalu..

entahlah aku merasakan yang sia-sia saja yang aku rasakan selama ni..

apa yang aku buat semua nya bagaikan tak pernah di hargai langsung..

i really hate diz feeling!!serius aku katekan kalau aku teringat kan dia..

kenapa baru sekarang aku tahu semua ni..selepas aku bagi seluruh jiwa ni pada dia..

sekarang ni..separuh jiwa aku dah pergi..aku mencari sinar baru..

tapi satu yang aku boleh katekan..

Mungkin kite akan lebih menghargai seseorang bila kite kehilangannya..

Biarkan lah segala pengorbanan ni mnjadi kenangan,ikhlas aku rasakan..

walau aku rasekan cukup dikhianati lagi perasaan ni..

sekarang..

aku mencari sinar yang baru..dan aku mungkin telah ketemui nya..

mungkinkah ada sinar di situ..menuju ke tangga-tangga bahagia..

aku bermohon agar dapat tenangkan hatiku ini..

harapanku agar pilihan kali ni betul-betul buat ku..

setelah separuh jiwaku pergi..

tapi kadang-kadang perasaan ku pada dia betul-betul memakan hati ini..

Hati ni betul-betul terluka..

Hanya Engkau yang maha mengetahui..Aku berserah padaMu..

Aku dah berhenti berharap kali ni..dan kali ini aku betul-betul maksud kn ni..

mungkin aku tak pernah membahagiakan dia..

kalau itu yg dia rasekan selama ni..pergilah..just go with all ur love..

hope dat u will hepi with ur life..

now i'm gone..n i'm done wit all diz tears..

td..jumpe doktor..n doktor suruh buat X-Ray..ni laa gambaw X-Ray aku..


Berdarah~

Friday, December 4, 2009

Hidup Umpama Lagu..



Holla sahabat-sahabat..

saje nak buat entri blog kali ni..hati ni sedang berlagu-lagu puitis gitu..

umpama lagu Tangga-Tangga ke Pintu Bahagia..konpem korang tak penah dengar kan..

Nyanyian alleycats..gue minat abes laa lagu tu..kalaw karaoke konpem nyanyi abes lagu tu..

bait-bait liriknye mcm ni..

"Ingin aku mendaki semula tangga-tangga ke pintu bahagia..mencari cahaya cinta yang sebenarnya antara aku dan dia"

Sebenarnye..hari ni aku boleh di kata kan agak hepi..adakah kebahagiaan milikku semula..

Hanya Tuhan je yg tahu betapa aku hepi hari ni..setelah begitu lama seyh..

agak sebak untuk aku asekan,bile mendapat msg dri die..

gurl:uit..salam..da makan blom?
boy:x makan lg..kt tmpat keje lg ni..m** da mamam lom?

daa lame aku tggu saat-saat ni kembali padaku..

umpama lagu Kenangan Lalu..nyanyian kumpulan Flybaits..

bait-bait lirik nya mcm ni..

"aku cinta kepadamu,hanya itu yang ku tahu..lupakanlah kenangan lalu,kita bina hidup baru.."

andai suatu hari dpt menemukan antara kita..aku tak kan dapat lupakan semua itu..

separuh jiwaku telah pergi..dan sekarang mungkin ia kembali..walau ianya hanya untuk seketika..

aku sanggup kalau dapat lihat dia bahagia..aku nk selalu tengok dia hepi..

kata orang..cinta perlukan pengorbanan..pengorbanan ku begitu tulus ikhlas..hanya Engkau yang Maha mengetahui..

"Setia ku Korbankan.."

"L T N E"

Monday, November 30, 2009

Touching sket..

Ni adalah video lagu..lagu ni aku agak minat laa layan..touching seyh..

pe lg..korang layan yer..zzzssstttttt...

video

Tajuk lagu ni Nae Ge Oh Get Ni..maksudnye kalo x silap laa..You Are Always be My Love..

nice song n kalo korang layan cite die lagi best..mmg sebak laa..

mcm cte Nur Kasih laa jgak,huhu..

Selamat Melayan...

31 days to go..

Wahaha..dh masok bulan disember seyh..

tak sangka laa plak yg mase cpat gle berlalu..byk yg terjadi..

begitu byk kenangan suka dan duka..TAPI..

nape hati ni still x berubah ye..susah sgt laa plak asenye..

kalau dlu bagaikan bersilih ganti,umpama siang berganti malam..malam smpai ke subuh..

ble da masok tahun bru nnt,cmne laaa agk nye ea..

aku masih diriku yg dulu..masih menanti saat-saat indah..

andai dapat ku undurkan mase ni..

2009..

begitu byk benda yg terjadi tahun ni..aku x kan mungkin boleh lupekan semua ni..

harapan ku agar tahun depan aku kn kecapi segala cita-cita ku..

Berusaha Ahred..You Can Do It..Walau ape pon yg terjadi,berjalanlah tanpa henti..


Sunday, November 29, 2009

Nape Ase Sakit..




Holla sahabat-sahabat..

akhirnye ak membuat entry bru utk blog ku..

tp cm besh je ak update tulih lak psl kesakitan ku ni..

ngah agk saket kowt skang ni,nk batok pon tertahan-tahan..saket ulu hati laa..

pe makne nye ea..?seyes laa sakit gle..tahan kentut pon x cmni laa ak katekan..haha

actually,bru je blik dri kg pagi td..bgun je tdo,ase saket sgt2..oh God,help me..

dpt msg yg agk syahdu pg td..do i miz her?

so,i need a medicine rite now..

Sunday, August 30, 2009

Saketnye..




Holla...

Tetibe aku nk menulih blog ni..2nd post siot..

Sebenarnye nk ceritakan pengalaman aku ter 'xcident'..

Nie mayb pengalaman xcident motor kali yg ke-2 kowt..padahal byk kali dh xcident..

xcident moto msti ak dok tergolek2 mcm nk jdik power rangers..huhu..

Cerite bermula..

Aku nk gi mencrik Bank BSN kt Presint 2..

last2 bkan bank yg aku jumpe..Blakang kete yang hentam aku..

tergolek2 aku mcm bersilat...moto tgok2 kt atas bdan ak..saket beb..

pengalaman yg agak menarik..

p/s:Jangan tiru aksi tue di rumah anda

pastu gi klinik kene laa injek ngan x-ray lg tue..naseb laa tak patah pape..takot aku..

tgok darah aku menitik2 pon mcm nk pengsan je ase..

so,skang on holiday di kampung terchenta..sonok dpt MC,so tak yah gi keje..huhu..

16 days to go....waiting

Friday, August 14, 2009

Kalau Lah BerteMu




andai bertemu lagi..sampai di sini saja kte berjumpe..pergilah dikau bersamanya..tp ingtlah sumthin..as long as engkau bahagia..ku gembira..walau x penah utk dihargai..