Wednesday, March 10, 2010

Tips Berguna Buat Sahabat..


Apa khabar sahabat-sahabat, semoga anda sentiasa dalam

keadaan sihat walafiat dan ceria selalu disamping

orang yang disayangi.Agak lame asenye x hupdate blog ni,

bz seyh..Oklah, pada kali ni,ak nak bagi satu tips.

Tips ini khas untuk si teruna dan dara.Especially..

bagi yang sudah mempunyai "kekasih" dan merancang untuk

bertunang atau pun mendirikan rumah tangga dalam masa

yang terdekat ini, iaitu,

tips bertemu dengan bakal ibu & bapa mertua.

Pertemuan dengan bakal mertua ini sememangnya penting

dan amat mendebarkan,lebih-lebih lagi jika ia adalah

merupakan pertemuan kali yang pertama.

Seperti yang orang jawa selalu kata..

"first impression is important", eh orang jawa kata ke?..

Tak kisahlah.. yang penting inilah masa yang agak genting

untuk menentukan sama ada anda akan di sayangi ataupun

kurang disenangi oleh bakal mertua anda.

Jika kali pertama berjumpa pun bakal mertua anda sudah

kurang senang dengan diri anda,pastinya, perjalanan anda

untuk hidup bersama dengan anak mereka akan menjadi

sedikit sukar.Jadi, pastikan anda melakukan yang terbaik

sewaktu perjumpaan kali pertama dengan bakal mertua anda.

Tips #1 : Masa

Antara waktu yang paling sesuai untuk pertama kali

bertemu dengan bakal mertua, adalah pada hari-hari keraian

dan "bersempena" seperti pada hari raya, hari kenduri,

ataupun sempena apa-apa majlis dimana,

tuan rumah (bakal mertua anda) mengalu-alukan kedatangan

anda.Berbanding, jika anda datang ke rumah bakal mertua

anda, pada hari-hari biasa... lebih-lebih lagi, jika

kedatangan anda itu tidak dimaklumkan terlebih dahulu

oleh bakal mertua anda pastinya keadaan akan menjadi

sedikit janggal.Jadi, elakkan datang berjumpa dengan

bakal mertua anda secara tiba-tiba ataupun atas

desakan kekasih anda semata-mata. Itu bukanlah suatu

cara yang elok, walaupun niat hati kekasih anda adalah

murni, iaitu hendak memperkenalkan anda dengan

ibu-bapanya.. tapi pastikan ia dilakukan dengan penuh

tertib dan bukannya secara mengejut atau pun "surpriseee".

Silap hari bulan... anda yang akan "surprise".


Tips #2 : Pakaian

Bagi lelaki, jangan sesekali datang dengan baju t-shirt

yang mempunyai gambar "tengkorak berdarah"... kemudian..

datang pula dengan segerombolan rakan-rakan "mat motor"

anda.. fuh.. silap-silap kena reject pula anda nanti.

Seelok-eloknya. kenakan baju kemeja lengan pendek

beserta dengan seluar slack.

Bagi perempuan pula.. sudah semstinya baju kurung

sudah kelihatan agak sopan. Saya kira tiada masalah

bagi perempuan dari segi pemakaian.

Saya tahu.. mungkin anda kurang selesa dengan baju

berkolar atau pun baju kurung. Tapi.. seperti yang

saya nyatakan tadi, first impression itu penting.

Berikan keyakinan kepada bakal ibu & mertua anda

bahawa anda adalah seorang yang matang dan

bertanggungjawap. Biar tenang dan sejuk sedikit hati

bakal mertua anda melihat anda. Barulah lega sedikit

hati mereka nak melepaskan anak mereka kepada anda.


Tips #3 : Topik perbincangan

Satu masalah yang seringkali dialami apabila kali

pertama bertemu dengan bakal mertua.. ialah masalah

mengenai "topik perbualan", maklumlah, anda orang muda,

manalah tahu sangat nak bual-bual dengan orang yang

lebih tua, lebih-lebih lagi jika anda semamangnya

adalah seorang yang pendiam. Fuh!!.. ini memang agak

kritikal, takkan anda hanya ingin berdiam diri sahaja?

Apa topik yang sesuai untuk dibualkan yer?

Jadi, disini,ak nak bagi satu tips. Jika anda adalah

seorang yang pendiam dan tidak tahu apa topik yang

ingin dibualkan dengan bakal mertua anda nanti..

pastikan, sebelum anda datang kerumah kekasih anda.

Tanya kekasih anda terlebih dahulu.. apakah perkara

yang diminati oleh ibu bapanya? Adakah mereka minat

memancing? Minat bola? minat kereta? minat berkebun?

berniaga?.. atau paling mudah.. ketahui, apa

pekerjaan ibu bapa kekasih anda.

Dari situ.. maka.. bolehlah anda membuat sedikit

kajian dan bacaan berkenaan perkara-perkara yang

berkaitan dengan ibu-bapa kekasih anda itu.

Jika ibu-bapa kekasih anda itu guru.. maka.. anda

kenalah ambil tahu sedikit isu-isu berkaitan dengan

guru sekarang ini seperti kes buli pelajar ke..

isu -isu yang berkaitan dengan pendidikan ke..

atau apa-apa sahaja isu yang berkaitan.

Ak tahu.. mungkin anda kurang minat dengan isu-isu

tersebut.. tetapi.. untuk menambat hati bakal mertua

anda.. anda perlu tahu serba sedikit tentang

perkara-perkara yang bakal mertua anda minati.

Barulah boleh "mahsyuuukkk" orang kata. Tetapi..

jika pekerjaan bakal mertua anda adalah pegawai

penyelidik kimia dan anda sememangnya tidak tahu

apa-apa langsung tantang kimia. Maka.. bincangkanlah

isu-isu umum.. seperti.. cuaca.. jerebu.. kuih raya..

buat sendiri ke beli.. jualan murah.. dan sebagainya.

(sebab itulah ak cadangkan anda berjumpa sewaktu

menyambut hari raya.. banyak sikit idea boleh dibualkan).

Walau apa-apa pun isu yang anda bualkan nanti..

pastikan anda bersetuju dan bersependapat dengan

kenyataan-kenyataan serta ayat-ayat bakal mertua anda itu.

Ini bukanlah waktu yang sesuai untuk anda berbahas dan

menunjukkan kehebatan anda berpidato... bak orang kata..

"angguk"kan sahaja selagi mana ia tidak bertentangan

dengan syariat agama.

Tips #4 : Rajin-rajinkan diri

Jika lelaki, kedatangan ke rumah bakal mertua lebih

sesuai dengan duduk dan berbual-bual. Tetapi bagi perempuan,

jika anda datang ke rumah bakal mertua anda, tunjukanlah

sedikit kerajinan anda. Mungkin anda boleh ke dapur membantu

memasak atau membuat air ataupun membasuh pinggan mangkuk

selepas makan (sesuai jika kedatangan anda sememangnya

dijemput khas untuk makan tengahari atau malam bersama

keluarga bakal mertua anda). Yer.. mungkin cara ini agak

kelihatan seperti ke"kampung"an sedikit.. tetapi..

hasilnya tidak pernah mengecewakan.. :). Tak percaya?

Anda boleh cuba...!!!

Oklah!.. panjang pulak ak ngarut kali ini. ak rasa,

cukuplah sampai disini sahaja dulu untuk kali ini,

insyallah.. jika ada masa terluang, ak mengarut lg.

Smoga dapat memberikan sedikit ilmu pada sahabat-sahabat.

Akhir kata, ak doakan saat pertemuaan anda dengan bakal

mertua anda berjalan lancar dan selamat menawan hati

bakal mertua anda. Untung-untung.. kuranglah sedikit wang

hantaran anda nanti.. he! he! he!...

p/s:ak pon ngah doa banyak-banyak semoga bakal

ibu & bapa mertua menerima ak ni seadanye..huhu

4 comments:

Fakhrur Razi said...

hohoho sungguh berguna..
cm nk interview kje plop ;D
bab carik topik perbincangan tuh agak susa.. XD

AHRED said...

hohoho..mmg nk jmpe mak n bapak mertua ni asenye mcm nk kene interview seyh..getaran kegelisahannye terase kwat,haha
thanx dude sudi bace,juz sharing2 jah..

k.e.r.i. said...

bila masa ko jadi doktor cinta ni red?
haha

Love.Reality.Life said...

yes. i agree la.
sngat berguna ini information
terbaik !
:))